Gospodarka wojenna XX wiek
PIASTOWIE, CHRZEST POLSKI I POCZ�TKI PA�STWA POLSKIEGO
Historia Polski i Brazylii
Polub nas na Facebook'u
ekiosk.pl

Mówią Wieki 3/2024

tylko
8.50 zł

DOSTʘPNE NA:
Win, iPad, Android

pobierz obrazy

dodano: 2009-12-11

Archiwum

Mówią Wieki

Nr 12 (599)

W NUMERZE:
Na staropolskim stole
SMAKOWITE DZIEDZICTWO
Jarosław Krawczyk - 9
Co nam zostało z tamtych wieków?
Piotr Bikont, Robert Makłowicz - 10
Jean-Louis Flandrin. Historia smaku we Francji i w Polsce
Philippe Meyzie - 14

Tradycje
Grzegorz Russak
Polska Wigilia - 19
Kuchnia myśliwska – 1000 lat tradycji
Grzegorz Russak - 24
Słodko-kwaśne średniowiecze
Krzysztof Kowalewski - 30
Weźmij materyją mięśną wołową albo cielęcą…
Jarosław Dumanowski - 36
O Kuchmistrzostwie i przyprawach w staropolskiej kuchni
Marian Janusz Kawałko - 41
Dlaczego kuchnię włoską doceniliśmy z takim opóźnieniem?
Wojciech Tygielski - 46

Pokarmy powszechne
O dawnym chlebie
Piotr Kowalski - 52
Nie tylko combry i kapłony.
Tomasz Flasiński - 57
Biały skarb
Jakub Brodacki - 62
Nie masz żadnego trunku tak dobrego y zdrowego, czyli dzieje piwa w Polsce nowożytnej
Andrzej Klonder - 68

Kuchnia elit
Kuchnia bez schabowego. O wieprzowinie, szołdrach i tajemnicach kuchni staropolskiej
Jarosław Dumanowski - 73
Ieiunium Polonicum, czyli post na modłę polską w XVII i XVIII wieku
Magdalena Spychaj - 78
Miód, wino i wódka
Paweł Libera - 82
Nie tylko węgrzynem Polska stała
Dorota Lewandowska - 87
TATARSKIE ZIELE W CUKRZE
Jarosław Dumanowski - 92
Słodko-gorzki smak zmian. Kres kuchni staropolskiej
Aleksandra Kleśta-Nawrocka - 97


Kalendarium

29 marca 1857: Mangal Pandey, żołnierz z bengalskiego pułku piechoty zabił angielskiego oficera w sprzeciwie przed zmuszaniem hinduskich żołnierzy do używania amunicji posmarowanej krowim tłuszczem - początek Powstania Sipajów.

Bieżący numer

15 marzec 2024
nr 3 (776)

Prenumerata  | Reklama  | Kontakt

Zamknij X

Błąd wczytywania.

Zamknij X